Co-creatie:

Vijf manieren om

co-creatie te bevorderen

Door Iris de Jong | 15 juli 2019

Waarde toevoegen aan je organisatie wordt steeds belangrijker. Binnen organisaties draait het tegenwoordig namelijk niet meer om ieder voor zich, maar om een optimale samenwerking. Co-creatie, de tegenhanger van solo-creatie, is de sleutel tot deze samenwerking. Door je te focussen op een aantal stappen, bevorder je co-creatie wat leidt tot voordelen voor organisaties, klanten en medewerkers. Reden genoeg om hier vanaf vandaag de nadruk op te leggen.

 

co-creatie Vijf manieren om co-creatie te bevorderen WhatsApp Image 2019 07 15 at 01

Wat is co-creatie?

Co-creatie is een aanpak die samenwerken op een positieve wijze bevordert, waarbij iedere betrokkene in sterke mate invloed heeft op het proces én het eindresultaat. Door middel van co-creatie ontstaat een proces waar actief meedenken en participeren centraal staan. Dit doe je door stakeholders bij iedere fase te betrekken. In veel gevallen wordt co-creatie geassocieerd met bedrijven die zich richten op producten of diensten, maar in feite is het binnen iedere organisatie belangrijk. Co-creatie kan namelijk een belangrijke rol spelen binnen winstgevend bedrijf, waarbij verkoop het belangrijkste uitgangspunt is, maar juist bij non-profit organisaties kunnen complexe situaties ook aangepakt worden door co-creatie. Het is een manier waarop betrokkenen actief meedenken en op elkaars ideeën bouwen. Dit is vandaag de dag alleen maar belangrijker geworden, binnen welke organisatie je ook werkt. 

Co-creatie om samenwerking te versterken

Het mooie van co-creatie is dus eigenlijk dat je het op veel fronten toe kunt passen, om zodoende de onderlinge samenwerking te kunnen versterken. Stel je eens voor dat je een idee hebt bedacht voor het bedrijf waar je werkt. Het idee, en de ontwikkeling ervan, voelen goed voor jou. Dat komt doordat je jezelf er van A tot Z mee identificeren, maar hoe is dit eigenlijk voor anderen? Als je meerdere perspectieven en visies rondom een idee verzamelt en hier vervolgens actief mee aan de gang gaat, is het eindresultaat in veel gevallen een stuk waardevoller en effectiever. Binnen winstgevende organisaties, kan je de klant bijvoorbeeld actief betrekken bij dit soort processen, zodat het eindproduct meer op hen afgestemd is. Bij organisaties waarbij dit niet het geval is, zoals binnen de gezondheidszorg, kan je patiënten bij een proces betrekken, of binnen gemeenten inwoners betrekken door bewonersparticipatie.

Co-creatie is een manier waardoor betrokkenen actief mee participeren en op elkaars ideeën bouwen. Dit is vandaag de dag alleen maar belangrijker geworden, binnen welke organisatie je ook werkt..’ 

 

co-creatie Vijf manieren om co-creatie te bevorderen Ideas I OPENER

Vijf manieren om de focus op co-creatie te leggen 

Uit eigen ervaring heb ik ontdekt dat het belangrijk is om de focus op een aantal aspecten te leggen. Daarom heb ik een vijf punten, waardoor co-creatie toepassen een stuk gemakkelijker wordt. Door deze combinatie van kennis en gedrag, wordt iedere samenwerking een stuk effectiever en waardevoller:

1. Ga het dialoog met  elkaar aan 

Bij co-creatie is het essentieel om oprecht met elkaar in dialoog te gaan. Vaak zijn wij als mens geneigd om de discussie aan te gaan en te staan voor onze eigen standpunten. Juist door open te staan voor andere ideeën en inzichten, krijg je een breder perspectief en inzicht in wat belangrijk is. Echt luisteren staat hierbij aan de basis. Waarom denkt persoon A hier op deze wijze over en wat zijn de beweegredenen achter de gedachtegang van persoon B? Op deze manier denk je niet alleen gezamenlijk over kwesties na, maar leer je elkaar ook beter kennen. 

2. Focus op het gehele proces 

Vaak denken wij, als mens, dat het eindresultaat het belangrijkste is en we ons hier volledig op moeten focussen. Ik ben echter van mening dat het het gehele proces waardevol is en dat je hier juist de bouwstenen uithaalt die tot het  eindresultaat leiden. Dat wat we tijdens het proces creëren bestaat namelijk uit zoveel verschillende fasen, waarbij sommige ideeën waarde hebben en andere ideeën niet. Juist door ook hier de focus op te leggen en ruimte te geven aan anderen om bij te dragen aan het proces, is het eindresultaat beter. Uiteindelijk leidt een sterk proces dus tot een veel duurzamer eindresultaat.

3. Zorg voor gelijkwaardigheid 

Zoals binnen zoveel processen, is het belangrijk dat er sprake is van betrokkenheid. De vraag is echter: hoe zorg je ervoor dat de betrokkenheid sterk genoeg is dat iedereen actief mee co-creëert? Gelijkwaardigheid is hierin heel belangrijk. Hierbij kan je denken aan geen onderscheid maken in functie binnen een bedrijf. Een idee van een medewerker, die aantal lagen onder de manager werkzaam is, kan even nuttiger dan wel nuttiger zijn dan van de directie. Juist daarom is het zo belangrijk dat je ieder idee op dezelfde wijze aanpakt en niet bepaalde ideeën voorrang geeft, omdat deze afkomstig zijn van iemand met een hogere functie. Wanneer dit wel gebeurt, ontstaat demotivatie en onvrede binnen teams. Daarom is het belangrijk dat zorgt voor gevoel van gelijkwaardigheid is en dit ook daadwerkelijk uitstraalt.

4. Maak anderen enthousiast

Vaak heerst het gevoel dat het lastig is om mensen mee te krijgen in een proces, zo ook bij co-creatie. Hoe los je dit op? Door uit te stralen dat ieders bijdrage belangrijk is, enthousiast te zijn over wat je wilt bereiken en waarom je dit wilt doen. Op deze manier worden anderen ook enthousiast en zullen mensen een volgende keer ook geneigd zijn om mee te werken aan de ontwikkeling van nieuwe ideeën. Wellicht is het juist die persoon die anderen weer enthousiasmeert om zich in het vervolg ook in te zetten. 

5. Zorg voor een flinke dosis lef

Waarom hetzelfde doen als anderen binnen hetzelfde werkveld? Uniek zijn daar draait het om. Dat is niet voor niets één van de belangrijkste manieren om te overleven als organisatie, of om een toekomstperspectief te ontwikkelen. Om dit te doen, moet je zo nu en dan buiten de gebaande paden treden, en op een andere manier tegen situaties aankijken. Zorg ervoor dat je dit samen durft te doen tijdens dit proces. Alleen op deze wijze komen de meest bijzondere, onderscheidende en succesvolle ideeën tot stand.

Vaak denken wij, als mens, dat het eindresultaat het belangrijkste is en we ons hier volledig op moeten focussen. Ik ben echter van mening dat het proces zo ontzettend waardevol is en dat je hier juist de bouwstenen uithaalt die tot het eindresultaat leiden.’

co-creatie Vijf manieren om co-creatie te bevorderen Building blocks I OPENER

Co-creatie als methode voor samenwerkingen

Om samenwerkingsverbanden te verbeteren en optimaliseren is co-creatie dus een zeer goede manier om toe te passen. Door open te staan voor andermans perspectieven, en ruimte te geven aan nieuwe ideeën, kan je situaties en problemen op een totaal andere manier aanpakken. Co-creatie is hierdoor een manier die je niet alleen toe hoeft te passen bij de ontwikkeling van producten of diensten. Het is ook van toegevoegde waarde binnen innovatietrajecten, brainstorms, sessies en andere processen waar de waarde van het collectief tot uiting komt. Wie voor een optimale samenwerking wil gaan, deze wil verbeteren of verduurzamen, biedt co-creatie mogelijkheden. Weet je niet goed hoe dit binnen jouw organisatie van belang kan zijn of wil je hier meer over weten? Neem dan contact op via deze pagina of direct via info@i-openerinnovation.com. Ook kan je hier kijken voor de services die I-OPENER aanbiedt. 

Wil je andere artikelen lezen die geschreven zijn door Iris van I-OPENER Innovation & Design? Klik dan hier!

Volg I-OPENER Innovation & Design ook via de onderstaande social mediakanalen:

Pin It on Pinterest