Made in Leopoldsburg

Meer verbinding tussen inwoners, ondernemers en de gemeente Leopoldsburg

Gemeente Leopoldsburg, UNIZO & provincie Limburg (Be)

#naardekern

Hoe revitaliseren we stadskernen?
Vanaf oktober 2017 tot en met maart 2018 ben ik betrokken geweest bij het project #Naardekern van de provincie Limburg (België), ondernemersorganisatie UNIZO. Het doel van het project was om stadskernen te revitaliseren door middel van de versterking van het unieke DNA van vijf geselecteerde gemeenten. Een van deze gemeenten was Leopoldsburg, waar ik met drie andere Imagineers* op zoek ben gegaan naar datgene wat deze gemeente zo uniek maakt. Hierbij lag de nadruk op het verbinden van de inwoners om gezamenlijk te onderzoeken wat de gemeente Leopoldsburg weer kon gaan laten bruisen. Dit proces startte met het een onderzoek naar hoe het wonen, werken en leven in Leopoldsburg was. Wat waren de sterke punten waarom het juist zo fijn was in Leopoldsburg?

Het militaire verleden als verbindende factor
Door middel van waardevolle gesprekken met inwoners en ondernemers werd al snel bekend dat juist het militaire verleden voor de verbindende factor zorgde, omdat het de basis vormde voor een echt thuis. Vervolgens hebben we door middel van een creatieve sessie met de inwoners onderzocht hoe de gewenste toekomst voor Leopoldsburg eruit zou zien. Wat zou de gemeente nog meer versterken in de en hoe zou dit benadrukt kunnen worden? Om dit nog verder te onderzoeken heeft er vervolgens een extra sessie plaatsgevonden met ambtenaren van de gemeente Leopoldsburg en ondernemers. Op basis van alle data is een vijftal bouwstenen ontstaan; basis, thuis, pionier, gedurfd en vrij. Deze bouwstenen vormde de basis voor het ‘high concept’ made in Leopoldsburg. Een concept dat voor verbinding zorgt, waar thuis de basis is en al het trots van een ieder die binnen de gemeente werkt en woont tot uiting komt.

 

“Door middel van waardevolle gesprekken met inwoners en ondernemers werd al snel bekend dat juist het militaire verleden voor de verbindende factor zorgde, omdat het de basis vormde voor een echt thuis.”

Trots op samenwerkingen met onder andere:

Pin It on Pinterest