Van uitdaging naar kans

Deel 2: Omdenken & focus op een ander perspectief

Door Iris de Jong | 10 april 2020

Een chaos, zo zou je de situatie binnen veel organisaties wel kunnen noemen. Het oude vertrouwde heeft plaatsgemaakt voor onzekerheid over de toekomst. Dit zorgt voor onzekerheid binnen vrijwel iedere organisatie. Hoe moet je omgaan met deze nieuwe situatie? Hoe creëer je kansen om als bedrijf te overleven? Of hoe zorg je ervoor dat mogelijkheden voor o.a. samenwerkingen gezien worden binnen domeinen die Nederland momenteel draaiende houden? Een pasklaar antwoord is hier natuurlijk niet op te geven, maar er zijn wel bepaalde inzichten en tips die je deze periode kunnen helpen. Daarom gaat dit tweede deel over omdenken en het ontdekken van frisse perspectieven. 

omdenken Van uitdaging naar kans – Deel 2: Omdenken & focus op een ander perspectief woman stands on mountain over field under cloudy sky at 847483 scaled

Omdenken als een zoektocht naar nieuwe kansen

We staan momenteel voor lastige keuzes. Voor veel ondernemers geldt namelijk dat een andere aanpak vereist is om als organisatie te kunnen ondernemen. Onze manier van denken moet radicaal omgegooid worden. Maar hoe pak je dat aan als je altijd een bepaalde aanpak hanteerde? Hoe krijg je vertrouwen in de toekomst, maar ook vertrouwen in jezelf, dat een nieuwe stijl werkt? Het toverwoord is hierbij omdenken. In feite houdt dit in dat je het probleem wat nu ontstaat, omdraait naar een mogelijkheid of een kans. 

Creativiteit bevorderen

Er ontstaat een bijzonder aspect bij omdenken tijdens situaties als de coronacrisis. De groep ondernemers wordt namelijk onderverdeeld in enerzijds mensen die op dezelfde voet doorgaan met hun bedrijf zoals ze dit altijd al deden, en anderzijds een groep die binnen een kort tijdsbestek nieuwe ideeën op de stapel heeft liggen. Dit heeft te maken met het feit dat situaties, waar je niet direct invloed op hebt, ervoor zorgen dat je gedwongen wordt om op een andere manier na te denken. Ook als je niet tot de eerste groep behoort, kan je creativiteit wel stimuleren om tot nieuwe perspectieven en verfrissende ideeën te komen. Hoe? Dat deel ik graag later in dit blog met drie tips.

Situaties waar je niet direct invloed op hebt, dwingen je om op een andere manier over zaken na te denken. 

 

omdenken Van uitdaging naar kans – Deel 2: Omdenken & focus op een ander perspectief close up photography of eyeglasses near crumpled papers 963056 1 scaled

Waarom is omdenken zo belangrijk?

Wanneer je op een andere manier tegen zaken aan gaat kijken, en je dus focust op omdenken, zie je kansen veel sneller. Afhankelijk van de branche waar je je in begeeft en/of welke functie je uitoefent, kan je deze periode zien als een nieuwe start. Een moment van reflecteren en vooruitkijken. De periode waarin we ons begeven verandert onze manier van handelen, op individueel niveau, maar ook binnen organisaties. Er zal wellicht een verschuiving plaatsvinden van individueel handelen en denken naar collectief handelen. Een omschakeling is dus nodig, ook binnen bedrijven. Maar hoe doe je dit? En hoe bevorder je een stroom creatieve ideeën? Met de onderstaande tips en inspiratie probeer ik je op weg te helpen:.

1. Een nieuwe start

Juist doordat een crisis als deze invloed op ons allen heeft, zal je zien dat onze perceptie en denkwijze over bepaalde zaken ook verandert. Deze crisis leert ons om op een andere manier tegen de wereld aan te kijken. Probeer het heden daarom ook juist te zien als een periode waar je je waarden herziet en versterkt. Focus op dat wat nu belangrijk is geworden. Om je bedrijf draaiende te houden is het namelijk belangrijk dat er een ‘fit’ tussen je organisatie en de doelgroep is. Doe dus onderzoek naar wat jouw organisatie nog unieker kan maken en waarom.

2. Omdenken en creativiteit door transparantie

Bepaalde situaties kan je niet voorspellen en hebben een ongekende invloed op organisaties. Belangrijk is om de bottom-up benadering te blijven hanteren. In andere woorden: een aanpak waarbij je iedereen in de organisatie zoveel mogelijk bij de besluitvorming betrekt. Iedereen ervaart onzekerheid en dit zorgt al voor genoeg onduidelijkheid. Ook zal je zien dat, wanneer de focus ligt op het betrekken van alle stakeholders, iedereen bereid is om mee te denken over een mogelijke aanpak die een organisatie vooruit kan helpen in deze onzekere tijden. Deel eigen plannen en geef mensen de ruimte om hier zo creatief mogelijk op in te spelen. 

3. Focus je op een lange termijn perspectief

Dat we snel moeten schakelen in een situatie als deze staat buiten kijf. Je wilt immers als organisatie op een bepaalde mate meegroeien met veranderingen. Kijk naar welke problemen je momenteel tegenaan loopt, en probeer deze op een andere manier te aanschouwen. Bouw hiermee vervolgens verder naar een lange termijn perspectief. Denk hierbij heel groots, naar dingen die normaal gesproken onmogelijk lijken. Schrijf deze vervolgens op en kijk welke elementen je er van kan gebruiken om iets nieuws neer te zetten. Het tegenovergestelde kan je ook doen, kijk naar de kleine dingen die je zou kunnen veranderen op de lange termijn. De positieve kant aan deze crisis is namelijk dat het ons leert om meer te waarderen wat goed gaat en juist de dingen kleinere dingen te zien die eerder zo logisch waren. Bekijk hoe je anderen hier mogelijk mee kunt helpen, zo bouw je aan totaal nieuwe connecties binnen je bedrijf én draag je je steentje bij aan initiatieven die momenteel aandacht verdienen.

De positieve kant aan deze crisis is namelijk dat het ons leert om meer te waarderen wat goed gaat en juist de dingen kleinere dingen te zien die eerder zo logisch waren.

omdenken Van uitdaging naar kans – Deel 2: Omdenken & focus op een ander perspectief AdobeStock 318979129 scaled

Samenwerking als sleutelaanpak

Door welke crisis je ook gaat, of het nu op persoonlijk of zakelijk vlak is, we hebben elkaar nodig. Doe je normaal gesproken projecten liever alleen? Grijp dan nu de kans aan om het anders te doen. Juist doordat veel mensen in dezelfde situatie zitten, is dit een stuk gemakkelijker dan anders. Wie weet wat voor moois het voor de toekomst biedt én wat je van elkaar kunt leren.

Weet je nog niet goed hoe zo’n samenwerking in een complexe tijd als deze jouw huidige werkomstandigheden kan verrijken? Neem dan contact met mij op via deze pagina of stuur een mailtje naar iris@i-openerinnovation.com! Ik ga heel graag een keer met jou brainstormen om jouw bedrijf meer futureproof te maken. Of om te kijken hoe we door samenwerking processen binnen jouw organisatie sterker kunnen maken. Ook kan je hier kijken voor de services die I-OPENER aanbiedt.

Wil je andere artikelen lezen die geschreven zijn door Iris van I-OPENER Innovation & Design? Klik dan hier!

Volg I-OPENER Innovation & Design ook via de onderstaande social mediakanalen:

Pin It on Pinterest