Van uitdaging naar kans
Deel 1: Samenwerking & verbinding
Door Iris de Jong | 23 maart 2020
Momenteel staat de wereld letterlijk en figuurlijk op zijn kop. Sectoren als de zorg -en veiligheidsdomeinen staan onder hoogspanning, de toekomst van veel organisaties staat op losse schroeven en vrijwel ieder individu is direct betrokken bij de onzekerheid die de coronacrisis op dit moment geeft. Toch draait de wereld door en levert het – hoe ironisch dit ook klinkt – kansen op. Zo geloof ik dat we elkaar juist nu zo goed mogelijk kunnen helpen door oog voor elkaar te hebben. Daarom gaat dit eerste deel van ‘uitdaging naar kans’ over samenwerking en verbinding.
De relatie tussen samenwerking en verbinding
Wie de woorden ‘samenwerking’ en ‘verbinding’ hoort, zal wellicht denken dat er over hetzelfde gesproken wordt. Ondanks het feit dat hier een belangrijke relatie tussen is, bestaat er wel degelijk een cruciaal verschil. Daar waar het bij samenwerking gaat om het bereiken van concrete doelen, focussen we ons bij verbinding op veel meer dan dat. Verbinding gaat namelijk enerzijds om de creatie van duurzame connecties, en anderzijds ook zeker om het zien van onderlinge verbindingen om hier zodoende een betere samenwerking tussen verschillende partijen te realiseren. Dit is heel belangrijk tijdens de aanpak van complexe situaties en vraagstukken, zoals in dit geval een volksgezondheidscrisis. Hierbij speelt ook systems thinking, oftewel systeemdenken, een grote rol.
De essentie van ‘samen’
Juist nu is het van belang dat we de kracht van ‘samen’ tot uiting laten komen. Maar hoe? Op welke wijze kunnen we hier actief gebruik van maken nu de behoefte zo groot was om aan een ‘ieder voor zich’ toekomst te werken? Het begint al met het besef dat we in een crisis als deze niet zonder elkaar kunnen. We zijn van elkaar afhankelijk om hier weer uit te komen. We zijn onderling zo met elkaar verbonden. Daarom kunnen we elkaar steunen en zorgen dat we elkaar helpen het hoofd boven water te houden als bedrijf, instantie of binnen het publieke domein. We moeten niet alleen samenwerken, maar ook samen werken aan een toekomst door middel van verbinding, empathie en waardering.
We moeten niet alleen samenwerken, maar ons juist focussen op een toekomst vol van verbinding, empathie en waardering.’
Hoe leg ik in crisistijden de nadruk op verbinding?
Als Imagineer weet ik als geen ander wat het belang is van een andere kijk op complexe situaties én hoe je de rol van verbinding hierbij praktisch en effectief inzet. Daarom helpt I-OPENER je graag op weg met de drie onderstaande tips & tricks:
1. Zoek actief wie je kan versterken
2. Sta open voor creativiteit
Je zult het niet direct denken, maar er is ook een positieve keerzijde aan onzekerheid. Juist doordat we onze gebruikelijke patronen moeten doorbreken, worden we gedwongen om op een andere manier over situaties na te denken. Deze andere denkwijze zorgt vervolgens voor meer creativiteit en inspiratie. Dit zie je aan de verschillende initiatieven die tot uiting komen in tijden van crisis. Plotseling lijkt alles mogelijk en zijn er geen grenzen meer voor creativiteit. Maak hier dus vooral gebruik van. Wellicht lijkt het alsof de creatieve ideeën nu minder prioriteit hebben, maar het kan juist zorgen voor verfrissende invalshoeken.
Heb je behoefte aan creatieve ideeën, maar zijn deze er niet vanuit de organisatie omdat hier op het moment geen ruimte voor is? Inspiratie en ideeën vanuit onverwachte – en soms onbekende – hoek kunnen minstens zo waardevol zijn. Maak hier gebruik van!
3. Leg de focus op wat wel kan
Oké, het feit is en blijft dat we tijdens crisissen getest worden op ons uithoudingsvermogen. Zekerheden vallen weg, en plotseling lijkt het alsof mogelijkheden worden veranderd in onmogelijkheden. Maar niets is minder waar. We moeten juist onze focus verleggen naar wat wel kan. In het geval van overleg tussen medewerkers, kan je natuurlijk overgaan op online meeting rooms, maar niet alles is zo gemakkelijk op te lossen. Daarentegen kan je kijken of je met je bedrijf kan bijdragen aan de crisis. Een goed voorbeeld is dat eigenaren van restaurants in sommige gevallen het eten doneren aan daklozen of de voedselbank. Op deze manier draag je niet direct bij aan winstgevendheid van je bedrijf, maar wel aan de maatschappij, oftewel aan een hoger doel. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, dus elkaar helpen is mooier dan ooit tevoren.
‘In deze lastige situatie steunen en gunnen we elkaar meer. Laat deze waardering tonen iets zijn wat we langer volhouden, want op elk front staan we samen sterker.‘
Samenwerking als sleutelaanpak
Door welke crisis je ook gaat, of het nu op persoonlijk of zakelijk vlak is, we hebben elkaar nodig. Doe je normaal gesproken projecten liever alleen? Grijp dan nu de kans aan om het anders te doen. Juist doordat veel mensen in dezelfde situatie zitten, is dit een stuk gemakkelijker dan anders. Wie weet wat voor moois het voor de toekomst biedt én wat je van elkaar kunt leren.
Weet je nog niet goed hoe samenwerking in zo’n complexe tijd als deze jouw huidige werkomstandigheden kan verrijken? Neem dan contact met mij op via deze pagina of stuur een mailtje naar iris@i-openerinnovation.com! Ik ga heel graag een keer met jou brainstormen om je bedrijf meer futureproof te maken. Of om te kijken hoe we door samenwerking processen binnen jouw organisatie sterker kunnen maken. Ook kan je hier kijken voor de services die I-OPENER aanbiedt.
Wil je andere artikelen lezen die geschreven zijn door Iris van I-OPENER Innovation & Design? Klik dan hier!
Volg I-OPENER Innovation & Design ook via de onderstaande social mediakanalen: